با توجه به جایگاه وقف در فرهنگ اسلامی و توجه عمیق مردم مسلمان کشورمان به این موضوع، از دیرباز شاهد نمونه های ارزشمند زیادی از عمل به این سنت گرانقدر در ایران بوده و هستیم.

یکی از مراکز مهم کشور که خیرین زیادی در آن به امر وقف روی آورده اند، انستیتو پاستور ایران است. مساله ای که در این رابطه حائز اهمیت است این است که بنیان گذاری این موسسه بر وقف بوده و این مقوله در این موسسه طی سالیان متمادی استمرار داشته است. 

انستیتو پاستور ایران به شرح زیر از نعمت وقف برخوردار بوده است:

1- محل فعلی ساختمان اصلی انستیتو پاستور ایران در تهران در سال 1303 به دست مرحوم عبدالحسین میرزا فرمانفرمائیان وقف و ساخته شد و در 100 سال گذشته منشا خیرات بسیار و خدمات عظیم پزشکی بخصوص در ریشه کنی و کنترل برخی از بیماری ها شده است.

2- پایگاه تجریش انستیتو که در سال 1385 به دست مرحوم دکتر صبار میرزا فرمانفرمائیان پسر میرزا عبدالحسین به متراژ 4227 مترمربع وقف گردید.

3- پایگاه آمل در سال 1376 توسط آقای نوید به متراژ 22507 متر مربع وقف گردید.  زمینی به متراژ 1312 مترمربع هم در آمل توسط سرکار خانم تاجر مشاعی در سال 1374 وقف گردید.

4- پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید در روستای اکنلو در شهرستان کبودرآهنگ استان همدان در سال 1332 توسط منوچهر قراگزلو، داماد عبدالحسین میرزا فرمانفرمائیان  به متراژ 3576 متر مربع وقف گردید.

5- منزل مسکونی آقای ذبیح الله ممیززاده در حوالی خیابان خالد اسلامبولی در تهران به متراژ حدود 300 مترمربع در سال 1389 وقف انستیتو پاستور ایران گردید.

6- در مقاطع زمانی مختلف، خیرین دیگری نیز با کمک به این موسسه در استمرار این حرکت خیر مشارکت داشته اند که در دوران کرونا این مشارکت و همراهی، تجلی خاصی یافته بود.

به نظر می رسد که اطلاع یافتن از فواید و عواید عام المنفعه انستیتو پاستور ایران توسط سایر واقفان، انگیزه ای برای استمرار این سنت حسنه در انستیتو پاستور ایران بوده است و دانستن و به تصویر کشیدن این خدمات، می تواند انگیزه بیشتری بر تداوم این امور خیر باشد.

انستیتو پاستور ایران مثال خوبی از یک موسسه موقوفه در حوزه بهداشت است که در طول بیش از 100 سال خدمت، با ایفای نقش خود در کنترل بیماری های واگیری نظیر آبله، وبا، طاعون، حصبه و کرونا و پیشگیری از بیماری هایی نظیر هاری، سل و هپاتیت با تولید واکسن های موثر و انجام پژوهش های کاربردی و کارآمد، باقیات صالحات خوبی برای واقفین خود بوده است و می تواند به عنوان یک مثال خوب برای ماندگاری و اثرگذاری وقف در کشور مطرح شود.

امیدواریم اصل موضوع وقف بصورت عام و موضوع وقف برای علم که مورد توجه انستیتو پاستور ایران قرار گرفته است تبدیل به ایده ای با اثرات و خیرات ملی و حتی جهانی شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد سنت وقف در انستیتو پاستور ایران می توانید این مقاله را مطالعه فرمایید.

آخرین به روز رسانی: 1402/06/17

گفتگو آنلاین