توكسوپلاسموزيس
توكسوپلاسموزيس توسط انگل توكسوپلاسماگوندي (Toxoplasma gondii) ايجاد مي شود. اوسیتهاي اين انگل در مدفوع گربه هاي آلوده دفع می شود و افرادي كه با گربه ها سر و كار دارند ممكن است به اين بيماري مبتلا شوند. راه ديگر انتقال اين بيماري، مصرف گوشت خام يا نيم پخته حيواناتي است كه آلوده به این انگل بوده اند. یکی دیگر از راه های آلوده شدن با این انگل، که خیلی شایع می باشد، مصرف سبزجات آلوده است.
این عفونت شیوع بالایی در سطح جهان دارد و در اكثر افراد، اين عفونت باعث ايجاد هيچگونه علايمي نمی شود زيرا كيستها در حالت نهفته و غير فعال هستند ولی در افراد مبتلا به نوع مادرزادی عفونت و افراد دارای نقص سیستم ایمنی مشکلات جدی برای سلامتی در پی دارد و حتی می تواند کشنده باشد. در صورتيكه يك خانم حامله برای اولین بار در طول حاملگی خود به اين عفونت دچار شود، ممكن است جنين او نيز آلوده شده و باعث بروز ناهنجاريهايي مثل نابينايي در كودك شود.
علايم اين عفونت كه يك تا سه هفته بعد از ابتلا به عفونت ايجاد مي شوند شبیه عفونت سرماخوردگی است ولی در کل علائم مانند بزرگ شدن غدد لنفاوي بدون درد (معمولاً در ناحيه گردن)، خستگي، تب و سردرد قابل مشاهده است.
قلب، عضلات، پوست و چشم ها نيز ممكن است بر اثر اين عفونت آسيب ببينند و در افرادي كه دچار كاهش سطح ايمني هستند (مثل مبتلايان به ايدز) مغز نيز ممكن است دچار صدمه گردد. در چنين مواردي، علايم بيماري ممكن است سريعاً و يا اينكه در طي چند هفته بروز كند و شامل تب و سردرد، فلج يك دست و يك پا يا نيمي از بدن، از دست دادن قسمتي از بينايي، گيجي و خواب آلودگي مي باشد. با انجام آزمايش خون يا مشاهده ميكروسكوپي بافت مبتلا مي توان توكسوپلاسموز را تشخيص داد.
از این رو تشخیص صحیح و به موقع بیماری در این افراد و به دنبال آن دارو درمانی از عوارض بیماری کاسته و در نتیجه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در حال حاضر شناسایی ایمونوگلوبولین های اختصاصی توکسوپلاسما به دلیل حضور آن ها از 1-2 هفته پس از ابتلا تا آخر عمر در سرم فرد مبتلا توسط تکنیک های مختلف اولین گام برای تشخیص در فرد مشکوک به عفونت می باشد.
بخش انگل شناسی انستیتو پاستور ایران یکی از مراکز پیشرو در تشخیص این عفونت می باشد و برای چندین دهه است که در این امر فعالیت دارد . در این بخش از تکنیک های مختلفی از جمله IFA, IgG ELISA , IgM ELISA, IgG Avidity ELISA و تست Dye Test برای تشخیص این انگل استفاده می شود که مورد اخیر معتبرترین آزمایش و تست گلد استاندارد تشخیصی توکسوپلاسما گوندی است.