نشست آینده صنعت واکسن ایران از منظر توسعه علمی و فناوری
نشست آینده صنعت واکسن ایران از منظر توسعه علمی، فناوری و شکل دهی اکوسیستم نوآوری واکسن در روز 10 دی 1401 در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با میزبانی رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و با حضور رئیس انستیتو پاستور ایران و معاونین تولید و تحقیقات و فناوری انستیتو پاستور ایران، رئیس ستاد توسعه زیست فناوری، معاون سلامت قرارگاه پدافند غیرعامل و تعدادی از متخصصان و مدیران مرتبط با حیطه تخصصی واکسن و حوزه سیاستگذاری علم و فناوری برگزار گردید.
در ابتدای نشست که با هدف بررسی قابلیتهای صنعت واکسن، فراتر از موضوع تولید و تامین واکسن به شکل گیری اکوسیستم واکسن به مثابه امری با خیر جمعی و با نگاه به آینده این حوزه برگزار گردید، دکتر سید سروش قاضی نوری، رئیس مرکز تحقیقات ضمن خوشامدگویی با تاکید بر ماموریت مرکز در سیاستپژوهی، مطالعات آینده و تدوین و ارزیابی اسناد راهبردی و همچنین تقسیم کار ملی زیست فناوری و ماموریت ابلاغ شده طی آن به این مرکز، مساله واکسن و صنعت مربوطه را در شرایط توسعه فعلی، حیطهای قابل توجه دانسته و شکلگیری اکوسیستمهای نوآوری مبتنی بر بازیگران جدید را موضوعی قابل مطالعه و ارزیابی دانست.
دکتر مصطفی قانعی، رئیس ستاد توسعه زیست فناوری در ادامه با تاکید بر نقش قوانین و جایگاه دولت و قوانین توجه به ابر روندها و الزامات آینده و همچنین رویکردهای جهانی برای حل چالشهای واکسن را اقدامی ضروری دانست. ایشان با بیان اینکه در سالهای گذشته جهتگیری به سمت دانشبنیانها اتفاق افتاده، بر لزوم حکمرانی متناسب اشاره نمود.
دکتر رحیم سروری، رئیس انستیتو پاستور ایران، هم در این دیدار به تناسب اقدامات با اکولوژی محلی در ایران تاکید نمود و با لحاظ نمودن شرایط اضطرار، اولویت واکسنهای ضروری و تبعی را لازم توجه دانسته و سیاستگذاری، اولویت گذاری و هدایت مساله توسط قدیمیترین واکسن ساز کشور، انستیتو پاستور ایران، را مورد تاکید قرار دادند. ایشان تاکید نمودند که نمیشود یک جاده یکطرفه ایجاد کرد و فقط بر ظرفیت بخش خصوصی و دولتی تکیه نمود؛ توان این دو بخش در کنار یکدیگر کارا خواهد بود.
دکتر مهدی پریان، معاون تولید انستیتو پاستور ایران، بر اهمیت مساله زیرساختها در واکسن تاکید نمود و بیان نمود از حدود 100 واکسنساز دنیا، 4 واکسن ساز هستند که بیش از 75% واکسن دنیا را تامین میکنند و این مساله با توجه به سرمایه ثابت اولیه واکسن، وظیفه دولت را در تولید واکسن جدیتر میکند.
دکتر کیهان آزادمنش، مدیر گروه ویروس شناسی انستیتو پاستور ایران و مدیرعامل شرکت هوم ایمن زیست فناور، بر لزوم مشارکت بخش دولتی و خصوصی به نحوی که مدیریت فرآیند تحقیق و توسعه با دولت و تولید با بخش خصوصی باشد تاکید و در این مسیر همکاری، مدیریت دارائیهای فکری و مساله ارزش گذاری دانش فنی را یک چالش جدی و با الزام توجه بیان نمودند.
مهندس میترا امینلو، رئیس آزمایشگاه سیاستی هم در این نشست تاکید کرد که توسعه فناوریها هم در بخش خصوصی و هم دولتی، مدلهای تامین مالی، مدلهای همکاری، زیرساخت و توسعه منابع انسانی و بازار چالشهایی را تجربه نموده، قابلیتهایی در اکوسیستم اضافه شده است و هم اکنون در بوته تصمیمسازی و کمک به تعیین سیاستهای آینده اکوسیستم نوآوری واکسن است.
در پایان آقایان دکتر سروری، دکتر قانعی و دکتر قاضی نوری ضمن جمع بندی و تاکید بر ادامه مسیر و تشکیل جلسات تخصصی آن و حضور بازیگران متنوع، بر ضرورت بازنگری آئین نامهها و تدوین سند بالادستی اکوسیستم نوآوری واکسن با نگاه به روندهای آتی در حیطه واکسن تاکید نمودند.
نظر دهید