دیدار رئیس جمهوری کوبا از انستیتو پاستور ایران/ امضای تفاهمنامه های همکاری
در دیداری که در بعد از ظهر روز دوشنبه 13 آذرماه با حضور دکتر میگل دیاز کانل، رییس جمهوری کوبا و هیات عالی کوبایی و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و هیات همراه از انستیتو پاستور ایران صورت گرفت، راه های تعمیق همکاری های دو کشور در حوزه واکسن و تحقیقات مشترک مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدای این نشست دکتر رحیم سروری، رییس انستیتو پاستور ایران ضمن خوش آمدگویی به حضار ابراز امیدواری کرد که حضور در این موسسه تاریخی و تاثیرگذار نظام سلامت کشور بتواند نتایج برجسته ای برای بهبود سلامت دو کشور داشته باشد.
در این دیدار، رییس انستیتو پاستور ایران ضمن برشمردن گذشته پرافتخار انستیتو پاستور ایران و فعالیت های جاری آن، مروری بر تاریخ روابط ایران و کوبا در حوزه سلامت و بخصوص در زمینه همکاری های مشترک با انستیتو پاستور ایران داشت. دکتر سروری گفت که در سال 1374 با سفر وزیر وقت بهداشت و درمان به کوبا زمینه برای عقد قرارداد انتقال دانش فنی چند محصول مهم از این کشور فراهم شد. در سال 1388 تولید واکسن هپاتیت ب در انستیتو پاستور ایران تکمیل و کشور توانست در تولید این واکسن به خودکفایی برسد.
دکتر سروری افزود: فاز مهم دیگر در روابط مرتبط با سلامت با کوبا، در سال 1395 برای تولید واکسن پنوموکوک در انستیتو پاستور ایران و با همکاری انستیتو فینلای شکل گرفت. تولید این واکسن مهم در انحصار نظام سلطه بود و همکاری کوبا با انستیتو پاستور ایران می توانست مسیر دست یابی به دانش فنی را تسهیل کند. در سال 1398 با رسمی شدن قرار داد همکاری، فعالیت ها آغاز شد. با شیوع پاندمی کوید 19 در جهان، و تشابه بخشی از فعالیت ها در واکسن پنوموکوک و واکسن کووید 19، قرارداد متممی برای تولید واکسن کووید19 شکل گرفت و همکاری مشترک با اجرای تحقیقات بالینی مشترک برای اخذ مجوز های ملی و بین المللی واکسن سوبرانا 2 در کوبا و پاستوکوک در ایران فعال شد.
دکتر سروری ادامه داد که پیش بینی های جهانی از آینده سلامت در جهان حاکی از نگرانی از بروز بیماری های نوپدید و بازپدید می باشد. امروزه بیش از هر زمان دیگر همکاری کشورهای دوست برای اهداف مشترک و تقویت یکدیگر ضروری بنظر می رسد. هم افزایی، همدلی، و همکاری دو کشور مطمئنا می تواند آینده بهتری برای دو ملت ایران و کوبا رقم زند.
رییس انستیتو پاستور ایران گفت: با توجه به نگرانی ها، سابقه همکاری های مشترک، و مذاکرات صورت گرفته با طرف کوبایی و سایر توافقات صورت گرفته، اولویت های همکاری انستیتو پاستور ایران با طرف کوبایی شامل اجرای تحقیق و توسعه مشترک فناوری ها در راستای تولید محصولات استراتژیک مورد نیاز دو کشور، تسریع در روند انتقال تکنولوژی و مطالعات بالینی واکسن پنوموکوک، تامین واکسن مننژیت مورد نیاز کشور و منطقه و تفاهم در راستای صادرات محصولات شامل واکسن های تولیدی و در دست تولید انستیتو پاستور ایران می باشد.
رییس انستیتو پاستور ایران گفت که خواسته امام راحل و مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم خودکفایی و «ما می توانیم»، در انستیتو پاستور ایران تا اندازه ای محقق شده است و امیدواریم بتوانیم روز به روز گام های موثرتری را در خودکفایی بیشتر کشور مخصوصا در حوزه واکسن و تشخیص عوامل عفونی ناشناخته برداریم.
دکتر بهرام عین الهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در این دیدار گفت: فصل جدیدی بین روابط دو کشور ایران و کوبا ایجاد شده است و ما پیشرفتهای بسیاری داشته ایم. دکتر عین اللهی گفت: علی رغم تحریمهای ناجوانمردانه ایران توانسته در همه عرصهها پیشرفت کند و ۶۷ دانشگاه و دانشکده پزشکی و ۲۲ هزار هیئت علمی و ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی داریم و برای رشد باید روی پای خود بایستیم. وی افزود: انستیتو پاستور ایران با موسسات تحقیقاتی کوبا سه دهه همکاری داشته اند و در دوران کرونا یکی از بهترین واکسنهای دنیا با همکاری ایران و کوبا تولید شد. ما اگر بخواهیم رشد کنیم باید با همدیگر همکاری داشته باشیم. وزیر بهداشت گفت: کوبا نقش راهبردی در آمریکای لاتین دارد و ما به دنبال تقویت همکاری علمی با کوبا هستیم.
دکتر عین اللهی گفت: ما به دنبال انتقال تکنولوژی واکسنها برای تولید واکسن مشترک هستیم تا کوبا در منطقه آمریکای لاتین و ایران در منطقه غرب آسیا هاب واکسن شود. وزیر بهداشت گفت: تحریمها اثری در رشد علمی کوبا و ایران نخواهند داشت و دو کشور میتوانند راه رشد را دنبال کنند و همکاری و نزدیکی دو کشور باید بیشتر شود.
دکتر میگل دیاز کانل رئیس جمهور کوبا هم در این نشست گفت: نخستین کسی که ما را به اصول انقلاب ایران آشنا کرد؛ فیدل کاسترو بود. وی ادامه داد: موسسه بیوفارما کوبا صنعت زیست فناوری کوبا را متحول کرد و بنیانگذار این موسسه فیدل کاسترو بوده است. اگر آن موسسه راه نیفتاده بود ما و ایران واکسن تولیدی مشترک را نداشتیم. رئیس جمهور کوبا خاطر نشان کرد: ایران و کوبا مفتخر به همکاری نزدیک هستند، همه گیری کرونا در دوران تحریمهای جدید بروز کرد. وی افزود: با همکاری ایران واکسن سوبرانا/ پاستوکووک تولید و تزریق شد و ما فناوری این واکسن را با ایران به اشتراک گذاشتیم. وی گفت: ما به دنبال تقویت روابط ایران و کوبا هستیم و امروز در انستیتو پاستور ایران شاهد یکی از نمونههای موفق همکاری هستیم.
لازم به ذکر است که در صبح روز دوشنبه، تفاهمنامه همکاری ای بین ایران و کوبا برای ساخت و توسعه واکسن با حضور روسای جمهوری دو کشور و توسط روسای انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا به امضا رسید.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی در این مراسم در مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد از رئیس جمهور کوبا به صورت رسمی استقبال کرد. رئیسجمهور در این نشست گفت: همکاریهای خوبی با کوبا داریم و این همکاریها رو به توسعه هستند.
آیتالله رئیسی گفت: ایران و کوبا در حوزه علم و فنآوری کارهای مشترک خوبی را به سرانجام رساندهاند. از جلوههای این همکاری ساخت واکسن مشترک است که کار موفقی بود. ایران هم در حوزه بیوتکنولوژی و هم نانو توانایی بالایی دارد و میتوانیم این توانایی را با کوبا تبادل کنیم. اسنادی که به امضا رسید، زمینه ساز ارتقای روزبهروز همکاری های دو کشور خواهد بود.
لازم به ذکر است که میگل دیاز کانل رئیس جمهور کوبا به دعوت رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران و پس از ۲۲ سال از آخرین سفر فیدل کاسترو رئیس جمهور فقید این کشور در صدر هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی به تهران سفر کرده است. خرداد ماه امسال نیز آیت الله رئیسی در قالب سفر منطقهای به آمریکای لاتین به دعوت رسمی همتای کوبایی خود به هاوانا سفر کرده بود.
لینک خبر در وبدا
لینک خبر در ایسنا
نظر دهید