افزایش مجدد آمار ابتلا و مرگ کرونا در جهان

آمار ابتلا و مرگ میر کرونا در جهان رو به افزایش است و در 5 کشور با بیشترین آمار ابتلا، فوتی‌ها 3رقمی شده‌اند. ژاپن با ۳۱۵ فوتی جدید، بالاترین تعداد تلفات کرونایی را در 24 ساعت منتهی به ظهر دیروز ثبت و پس از آن برزیل ۲۸۲ فوتی، آمریکا ۱۶۵ فوتی، فرانسه ۱۵۸ فوتی و آلمان ۱۵۷ فوتیِ را گزارش کرده‌اند. در ایران اما هنوز روند صعودی ابتلا به بیماری گزارش نشده است اما بررسی نقشه کرونایی کشور حاکی از افزایش تعداد شهرهای نارنجی تنها در یک هفته اخیر است. تعداد شهرهای زرد هم کاهش پیدا کرده و از 93 شهر به 76 شهر رسیده است.

دکتر احسان مصطفوی، اپیدمیولوژیست، عضو هیات علمی انستیتو پاستور ایران و عضو کمیته ملی واکسن کووید19 درباره دلایل روند صعودی ابتلا به کرونا در جهان می‌گوید: «بیش از 3 سال از شروع پاندمی کووید-19 در جهان می‌گذرد و همچنان با ویروسی مواجه هستیم که انتقال از طریق تنفس، شایع‌ترین شکل انتقال آن است و در افراد بهبود یافته یا واکسینه شده بعد از گذشت مدت زمانی، کاهش سطح ایمنی بدن روی می‌دهد و احتمال ابتلای مجدد بالاتر می رود.»

به گفته دکتر احسان مصطفوی در طول این پاندمی، ویروس جهش‌های متعددی داشته و باعث ایجاد واریانت‌هایی شده که برخی اهمیت بیشتری از نظر بهداشت عمومی داشتند: «به عنوان مثال درباره واریانت اومیکرون و در مقایسه با واریانت اولیه (ووهان) تفاوت به قدری زیاد است که شکل یک گونه ویروس جدید را به خود گرفته است. تا زمانی که شرایط به شکل فعلی باشد که هم ویروس در جامعه گردش دارد و بستر انتقال آن فراهم است و هم واریانت‌های جدید ظهور پیدا می کنند، با گذشت زمان و کاهش سطح ایمنی، باید انتظار افزایش موارد بیماری را داشت. این وضعیت اکنون در برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی رخ داده است.»

رییس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران در پاسخ به این سوال که آیا باید انتظار وضعیت مشابه این کشورها را در ایران هم داشت، بیان می‌کند:‌ «در ایران از آخرین پیک اپیدمی حدود 6 ماه سپری شده است و اگرچه که پیک آخر در مقایسه با قبلی ها شدید نبود اما با توجه به این که از زمان تزریق دوز یادآور واکسن در اکثر افراد جامعه بیش از 6 ماه گذشته است، انتظار می‌رود در صورت ورود و غالب شدن واریانت‌های جدید به کشور و همزمان با کاهش سطح ایمنی افراد جامعه، افزایش مجدد موارد بیماری را در آینده نزدیک شاهد باشیم. ضرورت دارد در این باره آمادگی لازم را داشته باشیم و بر اساس بر اساس توصیه کمیته ملی واکسن کووید19، افراد دارای بیماری زمینه‌ای و با سن بالا باید نسبت به تزریق دوزهای یادآور جدید اقدام کنند.»  

این اپیدمیولوژیست درباره این که آیا افزایش شهرهای با وضعیت نارنجی و کاهش شهرهای با وضعیت زرد می‌تواند هشدار شروع یک پیک جدید کرونا در کشور باشد هم  توضیح می‌دهد: «این احتمال وجود دارد که روند افزایشی ابتلا به بیماری شروع شده باشد اما هنوز زود است که در این باره اظهارنظر قطعی کنیم. البته ظرفیت انجام تست در کشور هم کاهش پیدا کرده است و در نتیجه انتظار می‌رود که تعداد موارد بیماری کمتری در این شرایط شناسایی شوند. معاونت بهداشتی وزارت بهداشت رصد وضعیت این بیماری را برعهده دارد و هشدارهای لازم را در این رابطه باید صادر نماید اما دور از انتظار نیست که تجربه مشابه کشورهای اروپایی و آمریکایی در ایران هم رقم بخورد.»

رییس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران همچنین درباره دلایل افزایش آمار فوتی‌ها در برخی کشورها هم توضیح می‌دهد: «در ارتباط با چین اتفاقی که رخ داده این است که در 3 سال گذشته بحث قرنطینه در این کشور بسیار جدی اجرا شده و در نتیجه گردش ویروس در مقایسه با سایر نقاط کمتر و محدودتر بوده و افزایش موارد فوت جدید ناشی از همین سیاست دولت چین است. بر اساس پیش‌بینی‌ها لغو ناگهانی محدودیت‌های سختگیرانه کووید ۱۹ توسط دولت چین می‌تواند منجر به افزایش موارد ابتلا و حتی رسیدن تعداد مرگ به بیش از یک میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ شود. اما درباره آمریکا و اروپا افزایش موارد ابتلا و مرگ از یک طرف متاثر از ورود واریانت‌های جدید و بخشی هم ناشی از کاهش سیستم ایمنی افراد است. البته عوامل دیگری مثل سردی هوا، کاهش اقدامات پیشگیرانه، تجمعات مربوط به تعطیلات کریسمس را هم در افزایش موارد بیماری موثر می دانند اما به هر حال در هفته های آینده نقش واریانت جدید(XBB) گزارش شده در بعضی از کشورها نظیر آمریکا را بهتر می توان در روند اپیدمی و شدت و بیماری زایی آن در این کشورها و سایر کشورهای جهان مشخص کرد».

لینک خبر در روزنامه همشهری

کلمات کلیدی
احسان مشایخی
نویسنده :

احسان مشایخی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
آخرین بروزرسانی: 1401/09/30 08:08

سیستم چت آنلاین